6 november 2007

Vito-reporters op erfgoedwandeling

Stad Kortrijk nodigde ons uit om een reportage over de Erfgoedwandeling te maken. Het was onze eerste keer en hopelijk mogen we het nogmaals doen want het was heel interessant.

Wij zijn onze wandeling gestart bij het museum 1302. Het museum 1302 vonden we zeer boeiend. Je ziet er echt sporen van de Guldensporenslag : priksporen en radsporen. Er hingen ook vervalste aan de voelmuur. Die priksporen hadden wel scherpe punten hoor !
Je kon er heel veel dingen zien van de middeleeuwen, zoals beelden van mensen, werpstenen, perkament en een super groot boek, we hadden het graag gelezen, maar weten niet of het in onze kamer kan.
Afbeelding 013

We zijn langs de Leie naar de Broeltorens gewandeld. Wat we heel grappig vonden, is dat er in de Broeltorens een WC is, die rechtstreeks in de Leie uitkomt. Op de brug van de Broeltorens stond er een standbeeld dat door de oorlog al 2 keer in het water gevallen is. Op het beeld stond : “telkens bracht de vrede me terug”. Dat vonden wij een beetje raar.

We merkten op in onze wandeling dat er op heel veel huizen een datum staat. We hebben een Latijns woordje geleerd : ANNO. Het betekent jaar. En zo weet je in welk jaar het gebouwd is.

We zijn via het hospitaal naar de markt gewandeld. Op de markt stond er een grote wereldbol naast het belfort. Wij vonden het belfort mooi met die gouden beelden. Om het uur luidt de klok van het belfort. Iedereen in Kortrijk kan het horen. Hoe rijker de stad, hoe groter het belfort. Wij zijn trots dat onze stad ook een belfort heeft.

We waren onder de indruk van ons mooie stadhuis en de vele vlaggen.

We zijn daarna doorgestapt naar de Onze-Lieve-Vrouw Kerk.
De ramen waren prachtig ! Je kan van binnen in de Kerk in de loodglasramen figuren van apostelen en ridders zien. Met het licht was dit heel mooi. Er was in de kerk ook een prachtige zaal vol schilderijen van graven van Vlaanderen. De vloer in de zaal was ook heel erg mooi, je kon er telkens de Leeuw van Vlaanderen zien.
We zijn voor het eerst van ons leven in een biechtstoel gegaan. Het was wel donker toen het gordijntje dicht was. Het was hard zitten op de knieën !

Rond de kerk zagen we de resten van een verdedigingsmuur van Kortrijk. Ten aanval !!!!

We zijn dan doorgewandeld naar de volgende kerk : Sint-Maarten, de grootste kerk van Kortrijk. Vroeger op het Sint-Maartens-Kerkhofplein, was het kerkhof van Kortrijk. Dat wisten wij niet ! Nu is het buiten de stad voor de hygiëne.

Vanop het Sint-Maarten-Kerkhofplein, kan je door een piepklein straatje naar het Begijnhof. Vroeger woonden daar begijntjes. Nu hebben ze 42 huisjes terug opgefleurd om er huizen van te maken voor minder rijke mensen.
Juffrouw Marcella is het laatste begijntje. Er is van haar een beeld gemaakt door een kunstenaar, Renée Gerard. We waren verrast om haar naam te zien, want Vita heeft een schilderij van zichzelf in haar kamer hangen, ook gemaakt door die kunstenaar !

Via de waterbron op de Grote Kring, zijn we naar de Sint-Jansstraat doorgestapt. Daar zijn 12 huisjes die een rijke dochter heeft laten bouwen voor arme vrouwen. Wij hadden dat kleine hoekje nog nooit gezien en toch is het zo bijzonder. Het binnentuintje straalde rust uit, en in het kapelletje waren enkel beelden,foto’s en dankkaartjes voor Maria, dus je wist zeker dat het voor vrouwen was.

Op weg naar het Plein, passeerden we langs de Sint-Niklaas Kapel. Hadewig heeft daar haar eerste vioolconcertje gespeeld !

Deze grote wandeling eindigde voor ons op de Houtmarkt. Daar stond een groot wit huis dat gesticht is door mensen die niet echt in God geloven. En boven dat huis stond : “Amicitia Fortior”, dat is Latijn en betekent, “Sterker door Vriendschap”. Wij vonden het leuk om hier onze wandeling te stoppen, gesterkt in onze vriendschap.

Vita Glorieux en Hadewig Janssens

22 oktober 2007

Sinterklaas komt naar Kortrijk!

Intrede van de Sint op 18/11 – Huis van de Sint, Erfgoedhuis 24/11>2/12

Alle hens aan dek, want eindelijk is het zover… op uitnodiging van Vito de Vespa komt Sinterklaas naar Kortrijk! Op zondag 18 november om 14u brengt de boot de Sint en zijn Zwarte Pieten via de Leie naar de Kasteelbrug. Vito de Vespa zal hen samen met alle kinderen van Kortrijk ontvangen.

Kom Sinterklaas dus mee opwachten en volg hem terwijl hij met zijn koets naar het Schouwburgplein rijdt. Daar kan je de voorstelling “Sinterklaas en de super-sjieke-sjaaltjes-show” bijwonen in De Kortrijkse Schouwburg.

Sinterklaas & de super-sjieke-sjaaltjes-show vertelt het verhaal van de Sint, zijn superoma nona sinta nel, een piet die van pollepels houdt en twee echte “mèèh” schapen. Zijn kasteel in Spanje is ingestort en daarom woont Sinterklaas al een tijdje op zijn boot. Hopelijk hebben baksteenpiet en de huisjespieten hard gewerkt en staat het kasteel opnieuw recht wanneer Sinterklaas terugkeert naar Spanje.

Tijdens zijn verblijf in Kortrijk mogen de Heilige man uit Spanje en de Zwarte Pieten gelukkig logeren in het Erfgoedhuis, waar je bovendien mag gaan rondkijken! Waar gaan alle brieven die kinderen naar de Sint schrijven naartoe? Slaapt hij ’s nachts in een bed zoals wij allemaal? En waar houden de Pieten zich toch de hele dag mee bezig? Kom kijken naar de Sint zijn troon, zijn bed, ontdek hoe de Pieten fit blijven, en leer álles over de geschiedenis, legendes, tradities en volksgebruiken.

Praktische info:

- Intrede van de Sint op 18/11 om 14u aan de Kasteelbrug.

- Sinterklaas en de super-sjieke-sjaaltjes-show op 18/11 om 15u en om 16u30 in de Kortrijkse Schouwburg, prijs: €1 (de opbrengst gaat naar de ziekenhuisclowns), reserveren via de Cultuurwinkel 056/23.98.55 of cultuurwinkel@kortrijk.be.

- Het Huis van de Sint opent zijn deuren vanaf 24/11 en kan je individueel bezoeken op 24/11, 25/11 en 2/12, of met de klas van 26 tot 30 november. Meer info vind je op www.huisvandesintkortrijk.be.

12 oktober 2007

Vito neemt je mee naar het Vlasmuseum!

Op zondag 14 oktober kan je in het Vlas-, Kant- en Linnenmuseum naar een Vlasmatinee met een speurtocht, doeactiviteiten en demonstraties.

Je wordt ontvangen door een echt “vlasboerinnetje” en krijgt een lekker uitgebreid ontbijtbuffet voorgeschoteld. Daarna kan je met de hele familie spelenderwijs op ontdekkingstocht door beide musea. De gelukkige winnaar ontvangt een leuke verrassing voor het hele gezin!

Zondag 14 oktober, 9u tot 12u, gratis tot 6 jaar en met max. 2 volwassen begeleiders, €3 vanaf 6 jaar. Elke 10de inschrijving is gratis.
Inlichtingen en inschrijvingen: 056/ 21 01 38 of vkl@kortrijk.be

24 augustus 2007

Met een boek op vakantie

Pas terug van vakantie? Je foto's al bekeken?
Tijdens de zomer lanceren de bibliotheek van Kortrijk en fotoclub Groeninghe een fotowedstrijd met als thema ‘Met mijn boek op vakantie’. Grasduinen in je boek aan zee, een thriller openslaan in de woestijn of gezellig een roman lezen op je luchtmatras in het zwembad van een vijfsterrenhotel in Bujumbura. Het maakt allemaal niet uit. We willen een originele en creatieve foto van een of meerdere personen met een boek op vakantie. De wedstrijd loopt van 1 juli 2007 tot en met 31 augustus 2007. Deelname is gratis. Er zijn fantastische prijzen te winnen. De winnende foto krijgt een mooie publicatie in de stadskrant van oktober 2007 erbovenop. Alle foto’s krijgen een plaatsje op de tentoonstelling ‘Met mijn boek op vakantie’ in de centrale bibliotheek van Kortrijk. De tentoonstelling loopt van maandag 10 september 2007 tot en met 10 oktober 2007. Meer info hier.

Kortrijk congé kindercamping

Om 18 uur ’s avonds verzamelden we met een groepje in het begijnhofpark.
Iedereen met zijn kampeergerei. We vertrokken naar basisschool ’t Fort waar we onze tenten opzetten. Daarna gingen we direct eten. Pizza! Dan gingen we naar de speelplaats van de school om onze benen op te warmen. Het was een leuke volksdans genaamd de tovercirkel.
Iedereen stond in een kring, jongens en meisjes geschrankt, en zo begon de dans.
Zelf alle jongens dansten opgewonden mee! Toen was het tijd voor het actiefste onderdeel van de avond: het moordspel! De prins van het erfgoedhuis was vermoord en er waren 6 verdachten: de ridder, de koning, de koningin, de nar, de heks en de prinses. De tovenaar begeleidde ons.
Het was zoals “cluedo” maar dan in het echt. We waren in 3 groepen verdeeld. Bovendien moesten we een opdracht doen voor we een vraag mochten stellen aan de andere groepen.
Zo kwamen we te weten wie de dader niet was tot er nog maar 1 iemand overbleef. Dat was de prinses met het kroontje in de serre!Het was heel spanend!
Toen gingen we naar de ondergrondse burcht van das Bob, (eigenlijk een tent). Daar vertelde das Bob verschillende taferelen en verhalen uit over zijn leven. “Met alle rassen, maar niet met de dassen!” Toen wandelden we naar de Leie om naar een lichtvoorstelling te kijken. Net tentjes die licht geven en op het water drijven.
Toen we naar de tenten terugkeerden, (ondertussen al 23 u 30) kwam er een verteller. Hij vertelde een verhaal over paarden, broers en een kasteel. Ondertussen aten we het snoep dat we verdiend hadden bij het moordspel. Toen gingen we slapen, elk in ons eigen tent. Sommige bleven op tot 4 uur ’s ochtends, terwijl we om 7 uur al moesten opstaan! ’s Morgens aten we een chocoladekoek en een boterkoek. Toen was de tijd gekomen en braken we onze tenten af. Het was een toffe camping!

Bekijk hier de foto's.

Mathias Gruwez en Bram Bossuyt
Reporters en kampeerders.

28 juni 2007

De nieuwe Vitokrant is uit !

Geen Vito-krant gekregen in je school? Rep je dan naar de bib of ontmoetingscentrum in je buurt! De Vito-krant zit boordevol leuke zomertips.

15 mei 2007

Vito zoekt communicantjes


Heb je nog ergens een doos vol oude communieprentjes op zolder? Weet dan dat je daarmee een meer dan welkome gast bent in het Vlasmuseum.
Op zondag 10 juni organiseert het Vlasmuseum ‘Trendy communicantjes op de catwalk’. De modeshow biedt de communicantjes van 2007 een unieke kans om hun hippe outfit te showen. De dag ervoor opent het museum de tentoonstelling ‘communiekledij vroeger en nu’. Hiervoor zijn de opstellers nog op zoek naar foto’s en filmpjes van de eerste communie van ouders en grootouders
Heb je beeldmateriaal in huis of wil je spruit op de catwalk, neem dan contact op met het Vlas-, Kant- en Linnenmuseum. Een inschrijvingsformulier voor de catwalk kan je ook hier invullen.

Odysseus in 2007: scholieren bouwen ruimteschip

Waar Vito de Vespa zijn opwachting maakt, kan je Karen en Ines Thiers (beiden 8) vinden. Net als deze schalkse wesp zijn beide meisjes gestoken door culturele kindvriendelijke evenementen. Als Vito-ambassadeurs maken deze scholieren graag reclame voor cultuur op kindermaat.

De Stadskrant stuurde de meisjes op reportage naar de gemeentelijke basisschool in Kooigem waar 33 leerlingen van het eerste en tweede leerjaar aan het totaalproject Odysseus, out of Space werken. Het oude verhaal van Odysseus krijgt daarbij een moderne look met ruimteschepen en rondzwevende aliens.

De eerste- en tweedejaars brengen gedurende drie lesdagen dit verhaal tot leven door muziek, beeldende kunsten, toneel en dans .

De twee Vito-reporters peilden naar ervaringen van enkele kinderen die aan het project meewerken. Karen Thiers nam de interviews af, Ines Thiers was fotograaf van dienst.



Anthony Byttebier (7 jaar, 2e leerjaar): “Wij hebben maskers gemaakt van ruimtewezens. Ik vind het heel spannend. Ik loop graag in het donker rond. Ik vind het leuk om als een ruimtewezen rond te zweven. Ik kijk graag naar films met ruimtewezens.”

Célestine Guérin (7 jaar, 2e leerjaar): “Ik vind het wel leuk. Ik mag tekenen, schilderen en knutselen. Wij hebben met de klas een koning gemaakt die in een supergrote boot vliegt. Twee soldaten hebben op een rode knop geduwd en het schip viel in een zwart gat. Wij moeten ons ook verkleden, ik doe dat graag. Ik ga altijd verkleed naar feestjes”.

Kevin Gadenne (7 jaar, 1e leerjaar): “Kleuren doe ik niet zo graag, tekenen wel. Vooral die ruimtewezens vond ik super. Ik vond het wel tof om een ruimteschip te maken én ik wil ook rondzweven als een ruimtewezen”.

Lise Dejans (7 jaar, 2de leerjaar): “Ik heb samen met mijn vriendjes een doos gemaakt. Die doos is eigenlijk een grote taart met daarop dansende mensen. Ik heb figuren op die doos geplakt. Wij hebben ook maskers gemaakt in verschillende kleuren: groen, rood, roze en geel. Van mij mag het alle dagen tekenen en knutselen zijn”.

Jolien Holvoet (7, 2e leerjaar); “Ik vind het een leuk verhaal. De koning vind ik wel tof. Maar het leukste vind ik de soldaten. Ik teken graag soldaten. Ik hou van hun kledij met al die vlekjes. Ik verlang wel tot de 13de mei om alles te tonen wat wij gedaan hebben”

William Werbrouck (7 jaar, 1e leerjaar): Ik heb samen met mijn vriendjes een ruimteschip gemaakt. Het is gemaakt uit karton. Ik vind de vlammen die uit het ruimteschip komen heel leuk. Ik verlang ook tot de 13de mei, ik ben helemaal niet zenuwachtig”.

16 april 2007

Erfgoeddag: Vitoreporters op stap

Bram Vanderbruggen (11) en Gauthier De Raeve (12) zijn beiden gestoken door de angel van Vito de Vespa. Deze jongelui uit de vrije basisschool Rodenburg zijn leveranciers aan huis op de weblog www.vitodevespa.be, een website waar kinderen zelf een verslagje, foto of commentaarstukje van hun cultureel avontuur kunnen neerzetten. Bram schreef op de website een sfeerverslag van het driedaagse erfoedkamp. Ook tijdens het Jeugdboekenfeest was hij van de partij. Samen met Gauthier wist hij een interview met Marc De Bel te versieren.
De Stadskrant riep deze twee Vitoreporters in voor een reportage over de Berg van Barmhartigheid. Deze Berg speelt tijdens de erfgoeddag van 22 april immers een van de hoofdrollen. Hun verslag lees je hieronder.

EEN LES GESCHIEDENIS OVER DE BERG VAN BARMHARTIGHEID

De Berg is nu het Erfgoedhuis

Ken je de Berg van barmhartigheid? Nee? Nou, met de komende erfgoeddag van 22 april willen we jullie op de hoogte brengen van de activiteiten in de Berg van barmhartigheid. De komende activiteit heeft alles te maken met wat de berg ook vroeger deed. Dus moet je eerst het verleden kennen.

De werken van de Berg van barmhartigheid begonnen in de 17e eeuw, meer bepaald in 1630. Het was een oplossing voor armen en mensen met schulden. Je bracht iets waardevols mee en leverde het af aan een loket. Als je niet wilde dat iemand wist dat je arm was, stopte je het voorwerp in een soort draaideur met een holte. Je draaide de deur naar de andere kant. De mensen aan de andere kant keken hoeveel je voorwerp waard was, wogen het en plakten er een prijs op. Dan stopten ze dat bedrag in een trommel, gaven je een bewijs met het bedrag en de data erop. Aan het loket werkte het precies hetzelfde, maar dan niet anoniem. Met het geld konden mensen misschien hun problemen oplossen of zelfs geld bijverdienen. Als je dan weer genoeg geld had, kon je met het bewijs voor dezelfde prijs je voorwerp terugkopen. Nu zouden we dat een pandjeshuis noemen. Er was een speciale bewaarplaats voor gouden voorwerpen. Deze ruimte werd bewaakt door de superintendant. Hij alleen had de sleutel. Zelfs de ingang was maar een nauw ijzeren loket. Tot zover de werking van de Berg.

Gangen naar de Grote Markt

Door de eeuwen heen gebeurde er niet veel in de geschiedenis, maar in de 20e eeuw gebeurde wel veel. In 1934 werd er een stadsbibliotheek in de Berg van barmhartigheid ondergebracht. Op 12 juli 1944 werd de zijvleugel door een misrekend bombardement van de Engelsen geraakt en volledig verwoest. Verder is er niets meer gebeurd en ondertussen is er een rijksarchief op de verwoeste plek gebouwd. In 2004 werd het Erfgoedhuis van Kortrijk in de Berg ondergebracht. Je kunt zien dat het gebouw oud is. Het is in 1630 gebouwd door architect Wenzel Koberger, die in dat jaar overleed. Het ontwerp is aan Koberger zelf toegeschreven. Vooral de kelder is zeer oud. Er lopen zeer veel gangen onder die naar de Grote Markt lopen. Er zijn mooie zalen genoemd naar edelen en vele plekken om naar toespraken te luisteren. Er is ook een ontvangstkamer en een moderne cafetaria. Boven is de ingang naar het rijksarchief waar we een kijkje mochten nemen toen we daar op kamp waren. Er zijn dus ook kampen in het Erfgoedhuis. In het rijksarchief kun je stambomen en woonplaatsen van voorouders opzoeken en nog veel meer.

BERG VAN BARMHARTIGHEID VOOR ÉÉN DAG WEER PANDJESHUIS

Breng iets waardevol mee naar de erfgoeddag

De erfgoeddag vindt plaats op 22 april van 10 tot 18 uur. In Kortrijk speelt het programma zich op verschillende plaatsen af.

Het Rijksarchief
Weggooien of bewaren? Een verscheurende keuze.
Kruip even in de huid van een archivaris.

Artillerietoren
Aardappelkelder of archeologische waardevolle vondst?

Broelmuseum
De Gustibus…, tentoonstelling over kunst en voeding

Erfgoedhuis
Een rondleiding. Een tentoonstelling over waardeloos geld en onschatbare muntjes.
Caesens’ keuze: selectie uit de Alles Behalve Ideale Bibliotheek.
Jukebox memories: plaatjes uit de bibliotheek.
Pareltjes uit het filmarchief.
Fortuinjagers: een gezinsspel dat je laat kennismaken met het pandjeshuis.
De draaideuren in het Erfgoedhuis zijn ook weer in werking en alles is weer als vroeger. Breng iets waardevol mee naar het pandjeshuis en ontvang in ruil wat geld dat alleen die dag iets waard is. Met dat geld speel je spelletjes of doe je mee aan wedstrijden om meer geld te winnen. Op het einde worden de spullen van het pandjeshuis geveild. Met het verdiende geld van het gezinsspel kan jij misschien iets moois kopen.

Broeltoren
Wablieft? Zoerkaneh. Een traditionele Oosterse sport.

Groeningeabdij en Kortrijk 1302
Kortrijkse schatten: interactieve en leuke campagne.
Het museum Kortijk 1302 houdt opendeurdag.

Begijnhof
Tentoonstelling van muntschatten

Baggaertshof
Rondleiding.

Molen- en Bakkerijmuseum Marke
Liederen, gedichten en spreuken.
Erfgoedschatten van bakkersfamilies door de eeuwen.

Nationaal Vlas-, Kant- en Linnenmuseum
Opendeurdag en animatie.
Tentoonstelling De Vlaschaard 1943.

Stadsarchief Kortrijk
De werking uit de doeken gedaan. Foto’s en prentkaarten om te zien en te krijgen.

Preetjes Molen in Heule
Opendeurdag in het kader van de Vlasroute.

Heerlijke Heulebeek
Wandeltocht langs de Heulebeek en ontdekkingsfietstocht langs de oude hoeves.

Centraal infopunt op erfgoeddag:
Erfgoedhuis, O.L.V.-straat 45 in Kortrijk – 056 27 74 24 – erfgoedcel@kortrijk.be – www.erfgoedcelkortrijk.be.

24 maart 2007

Een boek geschreven en getekend !

Deze kinderen hebben in de krokusvakantie en de voorbije zaterdagen een boek geschreven met de Franse schrijfster Michèle Sigal en de Vlaamse illustrator Klaas Verplancke. Het verhaal gaat over ... oeps ... dat mag ik nog niet verklappen. Het boek wordt tegen de herfst uitgegeven. Foto's van de laatste workshop kan je hier vinden.
Wie die volwassenen op de foto zijn? Dat zijn fijne mensen van de bibliotheek, de Franse Ambassade, het Frans Documentatiecentrum voor Vlaanderen en de plaatselijke Frans-Belgische vriendenkring. Zij hebben alles mogelijk gemaakt. Bedankt voor alle steun en hulp !

21 maart 2007

Verslaggever Bram op het Jeugdboekenfeest

Beste lezers,

Een tijdje geleden was het jeugdboekenfeest en was overal op het Buda-eiland in Kortrijk van alles te doen. Ik ging naar het toneel mijn oma kan goed liegen, daarna naar een theater, maar ik kwam per ongeluk in de film uit en ik ging luisteren naar jeugdschrijver Marc De Bel.


In mijn oma kan goed liegen is er een jongetje dat tegen zijn klasgenootjes zegt dat hij een dansende olifant heeft. De kinderen willen die olifant wel eens zien en komen op bezoek. Natuurlijk had de jongen geen dansende olifant. Wat moet hij nou tegen de kinderen zeggen. Ze zullen hem een leugenaar vinden. Dan gaat de bel, doet oma open en zegt:”Ja, komen jullie voor mijn kleinzoontje?” “Nee, wij komen voor de dansende olifant.” “Dansende olifant? Oh ja, die heeft een baan gevonden in het circus en is op wereldtournee.” “Oh, jammer. Dag mevrouw.” Niet alleen dit is het verhaal maar ook andere zoals: Wat wil ik later worden. Mijn opa is gestorven. Kun je me raad geven opa. … Zijn er in verwerkt. Ik vond het prachtig.


Normaal gingen we dan naar een ander toneel maar we kwamen in de verkeerde zaal uit en zagen een klein stukje van de film We shall overcome. Ook heel mooi.

Toen gingen we naar Marc De Bel. Ik heb een klein verslag gemaakt van wat hij zei:

Beste kinderen en niet kinderen, Ik ben Marc De Bel en dit is mijn lichaam. Het is 52 jaar maar de echte Marc De Bel zit ergens in mijn hersenpan. Die is nog 11! Hoe komt dat, nou ik ben toen een keer uit een zeer hoge boom gevallen en had een hoofdwonde (langs daar stromen mijn ideeën nog steeds binnen richting mijn pen.) en daaruit is de kleine Marc De Bel ontsnapt en kwam later terug maar wou niet meer groeien. Ik was 33 jaar oud toen ik begon te schrijven. Vroeger was ik leraar en vertelde ik de kinderen altijd een vervolg verhaal maar op het einde van het jaar was het niet af dus zou ik het afschrijven in de vakantie. Zoals ik had beloofd zat ik dus om het einde te schrijven aan de tuintafel. Daar stroomde het ene na het andere idee binnen, het einde werd al snel 80 bladzijden en ik bedacht dat ik misschien er een boek van kon maken. In het begin van het nieuwe schooljaar kregen de kinderen geen geschreven einde maar een heel boek: Het ei van oom Trotter. De kinderen waren zeer blij en toen wist ik dat ik jeugdauteur zou worden. Genoeg over mij zelf, want jullie mogen ook nog wel wat vragen over mij en mijn boeken.


Komen er nog een nieuwe zusjes kriegel uit?


Volgend jaar zal er zeker een nieuwe zijn.

Gaat u nog boeboeks schrijven.

Vorige maand is er boeboeks verschenen speciaal voor West-Vlaanderen: het pimpelpaarse polderspook.


Waar ben je nu mee bezig?


Met veel eigenlijk:
- Het derde boek van de Peppels.
- De grote gemene dealer.
- Een vierde Blinker.

Ik heb ook nog een geheim voor jullie. Ze zijn op dit moment bezig aan een derde Blinkerfilm.

Tot zover Marc De Bel. Na de voorstelling kon je ook boeken kopen. Ik kocht voor mij en mijn vriend één.

Ik nam toen ook nog een interview af:

Zou je van je verhaal van daarnet geen boek maken? Het was grappig.

Het is een beetje te kort en op voorhand samengesteld. Dus nee niet echt.

Waarvoor staat Tingel?

Tingel is een uitgeverij van Clavis die enkel mijn boeken uitgeeft.

Waarom schrijft u verschillende reeksen.

Ik kan daar niet aan doen want als een boek op mij afkomt, kan ik het niet stoppen. Toch?

U had ook iemand mee voor de gebarentaal, is dat altijd zo?

Nee, het is de 2de keer dat we met gebarentaal werken.

Ben ik iets vergeten te vragen?

Nu je het zegt, of ik dorst heb? Ja hoor, gelukkig staat er hier voor mij een lekker pintje. MMMM.

Een geslaagd boekenfeest voor mij en volgens mij ook voor iedereen.

(Bram Vanderbruggen 11 jaar)

17 maart 2007

Schrijf mee !

Was je op het Jeugdboekenfeest of Spinrag? Was je op een vieruurtje? Was je op een jeugdactiviteit in Kortrijk? Schrijf een verslagje en mail het door naar info@vitodevespa.be of vitodevespa@kortrijk.be ! We zetten je foto's en tekst meteen op Vito's weblog.

Deze Vito-reporters hebben je het al voor gedaan:
- Kasper, Maud, Linde, Emma, Jana, Julia
- Bram
- Bram en Billie

Kijk ook in het archief rechts onder deze pagina.

13 maart 2007

Jeugdboekenfeest in Beelden (3)

De grote fotoreportage staat online. Surf als de bliksem naar hier.

7 maart 2007

Spinrag in een notendop



Mijn vriend en ik zijn zondag van vier tot zes naar Spinrag geweest. We keken neer de optredens van Everglade en K’Boum. In Everglade wordt een hele mooie opera met een verhaal voorgesteld. Hoewel het in het Frans en Engels was, was het supertof. K’Boum was ook heel leuk en het zat vol met leuke trucs. Het is een circus dat aan stunts doet. Iemand van de groep rijdt op een BMX waarmee hij stunts uithaalt. Hij is zelfs 32ste nationale kampioen geworden. De anderen deden vooral atletische trucs. Ook dit was in het Frans, maar dat was niet erg. Na de voorstelling mochten we twee speler van de groepen interviewen.


Beste Meneer,
Vindt u dit zelf een leuk festival?


Everglade: Ik vind het een heel interessant festival met vele leuke groepen.
K’ Boum: Het is een fantastisch festival. De andere groepen zijn ook erg leuk. We hebben de andere optredens bekeken en ze waren erg goed.


Waarom?

Everglade: Het is speciaal omdat we voor het eerst voor kinderen werken.
K’ Boum: Vele kinderen interesseren zich voor dans.

Ben je lid van een groep?

Everglade: Ik ben de choreograaf. We hebben dit stuk samen met de muzikant geschreven. Het is geen bestaand stuk, maar een bestelling van de stad Kortrijk.
K’ Boum: We zijn een groep en werken al vijf jaar samen. Per voorstelling zijn er andere leden die meedoen.

Tenslotte, heeft u een tip voor kinderen die dansen?

Everglade: Naast het dansen in een dansschool kun je best zoveel mogelijk dansstages.
K’ Boum: In je vrije tijd acrobatiek, dansschool of zelfs circusschool volgen.

Ben ik iets vergeten vragen dat u zeker in de Vito wilt hebben?

Everglade: Klassieke muziek beluisteren is heel belangrijk om goed te kunnen dansen.
K’ Boum: Er zijn niet alleen bewegingen van breakdance in verwerkt, maar allerlei soorten dans.

Dank u wel allebei.


Bram Vanderbruggen, 11 jaar

6 maart 2007

Terugblik op Spinrag






5 maart 2007

Een erg goed erfgoedkamp

“Erggoed” erfgoed kamp 2007 in kortrijk.

In de krokusvakantie werd het erfgoedkamp gehouden. Het was een kamp te Kortrijk waar we mysteries moesten onderzoeken en oplossen en veel plezier hadden. We werkten niet alleen aan mysteries, maar leerden ook over het erfgoed te Kortrijk , erfgoedmuziek en kunst zoals steenhouwen. Er zit ook een verhaal achter het kamp:

2 dagen voor het kamp kreeg ieder van ons een brief waarin stond dat we welkom waren in de Dwaelinghe, het genootschap dat mysteries onderzoekt. In de brief stond dat de Dwaelinghe een mysterie op het spoor was dat zeer gevaarlijk kon eindigen, een groot geheim te Kortrijk dat nooit onthuld mocht worden. Een groep genaamd “de orde van de zwaan” wil tegenhouden dat alles onthuld wordt en stuurt dreigbrieven. niemand durft nog aan het mysterie te werken. Enkel wij, de erfgoedkinderen zouden het geheim kunnen ontdekken. Toen we aankwamen vertelde intendator Bernard ons over een goudschat die werd vermist. Enkel de super-indentator had de sleutel, maar toen die terecht was, was de goudkamer leeg!

Bernard wist wel dat het goud verborgen was, maar hij wist niet waar. Hij nam toen een ganzenbord en zei dat de sleutel daarin zat. We speelden het ganzenspel en kregen bij ieder vakje een letter. Deze boodschap verscheen: “in het teken van de zwaan, macht het fortuin aan”. Wij wisten nog niets van de orde van de zwaan en zochten Kortrijk af naar de zwaan. Er was de eerste dag geen spoor van deze zwaan.

Ook de tweede dag waren onze inspanningen vruchteloos, maar we maakten wel een goede fietstocht van 15km en amuseerden ons met iemand die kwam doedelzak spelen. Velen kregen al ideeën waar het goud zou kunnen liggen.

De derde dag wou iedereen gaan zoeken. eerst maakten we een wandeling en wachtten vol ongeduld op de middag. Maar toen het middag was kregen we een anonieme telefoon van een lid van de Zwaan. We gingen er direct op af en kregen te horen dat hij de super-indentant was. Hij had de sleutel en het goud aan de zwaan geschonken om erbij te mogen horen. Hij vertelde ook dat er een groot geheim in de Zwaan huisde. daarom mochten we het goud niet op het spoor komen of we zouden het geheim kunnen ontdekken. Om het geheim te ontrafelen moesten we in 2 uur een reeks opdrachten uitvoeren, we slaagden hier samen in en ontdekten het geheim: een levenselixer (of lycheesap) !!!!

Het was zeker een geslaagd kamp!!!

Bram Vanderbruggen, 11 jaar

't was leuk

Hoi! Heb je mij gezien op Spinrag? Het was leuk hé! Ik ben blij jullie eens gezien te hebben, als eerste ontmoeting kon Spinrag wel tellen. Nu nog 6 keer slapen en dan is het Jeugdboekenfeest.
Je kan hier en hier terugblikken op Spinrag.

4 maart 2007

Vito-tv van start !

Vito ging zaterdag een kijkje nemen op de workshops van Spinrag. In de Zonnewijzer bleef ie zitten in de balletles. De eerste uitzending van Vito-tv !

2 maart 2007

Nog één keer slapen...



... en het is spinrag! Zie www.spinrag.be voor alle info.

1 maart 2007

In afwachting van Spinrag...

Eentje uit de oude doos om naar te kijken :)

Vito-reporters op pad: jeugdboeken & Avontuur!


Vito ging op zoek naar zes trouwe bezoekers tussen 9 en 14 jaar en vroeg hen om een gedicht of verhaal over avontuur te verzinnen.

Kasper schrijft over een wiskundebeul die een leerling achterna zit. En je raadt het al: op zijn vlucht stoot de leerling op een gesloten deur op het einde van de gang.
Voor Maud is voor de eerste keer op kamp gaan een brok avontuur. Maar niet alleen op kamp gaan brengt haar kriebels in de buik. Ze pende 22 zinnen op een blad die beginnen met de woorden ‘avontuur is …’.
Linde verzon een gedicht over een muis. Geef toe, altijd spannend als je zo’n gast hebt in huis.
Als Emma op avonturentocht gaat, wil ze mensen leren kennen die haar wilde dieren leren temmen. En als het eventjes kan, doen ze dit in het dondere woud, want daar zijn de dieren pas echt stout.
Niettegenstaande het krantenartikel over het mysterieuze bos waarin kinderen verdwijnen, laat Jana haar personages toch naar het bos gaan.
Julia maakte met een tekening duidelijk wat avontuur voor haar betekent. Het werd een piratenschip op een onstuimige zee.
De volledige versies van de stukjes kan je hier lezen en in de jeugdafdeling van de bieb, Leiestraat 30 in Kortrijk.

Vito en zijn eerste activiteit

2007 is in Kortrijk het jaar van Vito. De vrolijke wesp die dol is op pizza’s. Op een dag steelt hij er 1 en wordt daarvoor gestraft. Hij moet heel 2007 activiteiten organiseren. 28 februari is de openingsdag voor vito. En daarom maken we een marsepeinen racekonijn. Jammie.
Ik heb hier een liedje bij verzonnen:
‘ lief klein konijntje had een Vito de Vespa op zijn neus…’
Het resultaat was zeer lekker. Een prima start voor het Vito-jaar.

Bram 11 jaar

Vito naar de Gustibus

Vito is op 28 februari naar gustibus geweest.
Daar is er kunst gemaakt van eten.
Er was een klein filmpje van een kunstenaar die een schilderij maakt met
eten.
Er was een werkje gebreid van spaghetti en er was een paard uit
conserveblikken.
Daarna mochten de kinderen, samen met vito, een marsepeinen konijn met
wortelracewagen maken.
Een man legde uit aan de kinderen hoe het moest.
Het eindresultaaat was fantastisch!!!!!!

Van Billie Vanderhaeghen!!!!

28 februari 2007

Brom een jaar met mij !


Hallo ! Ik ben Vito. Vito de Vespa, een Italiaanse wesp verzot op pizza. Vorig jaar werd ik gesnapt bij het roven van pizza toen ik probeerde te vluchten met mijn brommer. Nu ben ik gestraft en moet ik één jaar brommen. Maar ik doe dit liever niet alleen. Als straf moet ik jullie meenemen naar allerlei kinderevenementen. Kom mee met mij en het zal voor jou een jaar vol plezier worden.

Er zijn alvast drie grote, niet te missen momenten. In Vito's vinnige lente wil ik met jullie naar Spinrag, het kinderdansfestival en naar het jeugdboekenfeest waar alles in het thema dans en avontuur staat. Tijdens Vito's zonnige zomer kunnen jullie samen met mij werken aan gekke voertuigen voor de kinderparade op 10 juli. En tijdens Vito's vurige winter zal het spetteren als nooit tevoren.

Tussendoor serveert ik elke laatste woensdagmiddag van de maand in Vito's vieruurtje leuke doe-activiteiten en elke tweede zondagvoormiddag is er vroeg uit de veren met Vito, een geanimeerd ontbijt.