16 april 2007

Erfgoeddag: Vitoreporters op stap

Bram Vanderbruggen (11) en Gauthier De Raeve (12) zijn beiden gestoken door de angel van Vito de Vespa. Deze jongelui uit de vrije basisschool Rodenburg zijn leveranciers aan huis op de weblog www.vitodevespa.be, een website waar kinderen zelf een verslagje, foto of commentaarstukje van hun cultureel avontuur kunnen neerzetten. Bram schreef op de website een sfeerverslag van het driedaagse erfoedkamp. Ook tijdens het Jeugdboekenfeest was hij van de partij. Samen met Gauthier wist hij een interview met Marc De Bel te versieren.
De Stadskrant riep deze twee Vitoreporters in voor een reportage over de Berg van Barmhartigheid. Deze Berg speelt tijdens de erfgoeddag van 22 april immers een van de hoofdrollen. Hun verslag lees je hieronder.

EEN LES GESCHIEDENIS OVER DE BERG VAN BARMHARTIGHEID

De Berg is nu het Erfgoedhuis

Ken je de Berg van barmhartigheid? Nee? Nou, met de komende erfgoeddag van 22 april willen we jullie op de hoogte brengen van de activiteiten in de Berg van barmhartigheid. De komende activiteit heeft alles te maken met wat de berg ook vroeger deed. Dus moet je eerst het verleden kennen.

De werken van de Berg van barmhartigheid begonnen in de 17e eeuw, meer bepaald in 1630. Het was een oplossing voor armen en mensen met schulden. Je bracht iets waardevols mee en leverde het af aan een loket. Als je niet wilde dat iemand wist dat je arm was, stopte je het voorwerp in een soort draaideur met een holte. Je draaide de deur naar de andere kant. De mensen aan de andere kant keken hoeveel je voorwerp waard was, wogen het en plakten er een prijs op. Dan stopten ze dat bedrag in een trommel, gaven je een bewijs met het bedrag en de data erop. Aan het loket werkte het precies hetzelfde, maar dan niet anoniem. Met het geld konden mensen misschien hun problemen oplossen of zelfs geld bijverdienen. Als je dan weer genoeg geld had, kon je met het bewijs voor dezelfde prijs je voorwerp terugkopen. Nu zouden we dat een pandjeshuis noemen. Er was een speciale bewaarplaats voor gouden voorwerpen. Deze ruimte werd bewaakt door de superintendant. Hij alleen had de sleutel. Zelfs de ingang was maar een nauw ijzeren loket. Tot zover de werking van de Berg.

Gangen naar de Grote Markt

Door de eeuwen heen gebeurde er niet veel in de geschiedenis, maar in de 20e eeuw gebeurde wel veel. In 1934 werd er een stadsbibliotheek in de Berg van barmhartigheid ondergebracht. Op 12 juli 1944 werd de zijvleugel door een misrekend bombardement van de Engelsen geraakt en volledig verwoest. Verder is er niets meer gebeurd en ondertussen is er een rijksarchief op de verwoeste plek gebouwd. In 2004 werd het Erfgoedhuis van Kortrijk in de Berg ondergebracht. Je kunt zien dat het gebouw oud is. Het is in 1630 gebouwd door architect Wenzel Koberger, die in dat jaar overleed. Het ontwerp is aan Koberger zelf toegeschreven. Vooral de kelder is zeer oud. Er lopen zeer veel gangen onder die naar de Grote Markt lopen. Er zijn mooie zalen genoemd naar edelen en vele plekken om naar toespraken te luisteren. Er is ook een ontvangstkamer en een moderne cafetaria. Boven is de ingang naar het rijksarchief waar we een kijkje mochten nemen toen we daar op kamp waren. Er zijn dus ook kampen in het Erfgoedhuis. In het rijksarchief kun je stambomen en woonplaatsen van voorouders opzoeken en nog veel meer.

BERG VAN BARMHARTIGHEID VOOR ÉÉN DAG WEER PANDJESHUIS

Breng iets waardevol mee naar de erfgoeddag

De erfgoeddag vindt plaats op 22 april van 10 tot 18 uur. In Kortrijk speelt het programma zich op verschillende plaatsen af.

Het Rijksarchief
Weggooien of bewaren? Een verscheurende keuze.
Kruip even in de huid van een archivaris.

Artillerietoren
Aardappelkelder of archeologische waardevolle vondst?

Broelmuseum
De Gustibus…, tentoonstelling over kunst en voeding

Erfgoedhuis
Een rondleiding. Een tentoonstelling over waardeloos geld en onschatbare muntjes.
Caesens’ keuze: selectie uit de Alles Behalve Ideale Bibliotheek.
Jukebox memories: plaatjes uit de bibliotheek.
Pareltjes uit het filmarchief.
Fortuinjagers: een gezinsspel dat je laat kennismaken met het pandjeshuis.
De draaideuren in het Erfgoedhuis zijn ook weer in werking en alles is weer als vroeger. Breng iets waardevol mee naar het pandjeshuis en ontvang in ruil wat geld dat alleen die dag iets waard is. Met dat geld speel je spelletjes of doe je mee aan wedstrijden om meer geld te winnen. Op het einde worden de spullen van het pandjeshuis geveild. Met het verdiende geld van het gezinsspel kan jij misschien iets moois kopen.

Broeltoren
Wablieft? Zoerkaneh. Een traditionele Oosterse sport.

Groeningeabdij en Kortrijk 1302
Kortrijkse schatten: interactieve en leuke campagne.
Het museum Kortijk 1302 houdt opendeurdag.

Begijnhof
Tentoonstelling van muntschatten

Baggaertshof
Rondleiding.

Molen- en Bakkerijmuseum Marke
Liederen, gedichten en spreuken.
Erfgoedschatten van bakkersfamilies door de eeuwen.

Nationaal Vlas-, Kant- en Linnenmuseum
Opendeurdag en animatie.
Tentoonstelling De Vlaschaard 1943.

Stadsarchief Kortrijk
De werking uit de doeken gedaan. Foto’s en prentkaarten om te zien en te krijgen.

Preetjes Molen in Heule
Opendeurdag in het kader van de Vlasroute.

Heerlijke Heulebeek
Wandeltocht langs de Heulebeek en ontdekkingsfietstocht langs de oude hoeves.

Centraal infopunt op erfgoeddag:
Erfgoedhuis, O.L.V.-straat 45 in Kortrijk – 056 27 74 24 – erfgoedcel@kortrijk.be – www.erfgoedcelkortrijk.be.